To 'Pychotka' z przepisu Ewy Wachowicz. Wygląda jak na zdjęciu - świeżo pokrojone :) A jak smakuje... mmm :)
Nie trzeba być wybitnym cukiernikiem, wystarczy trochę chęci, 10 min i spory garnek :) Do dzieła. Podaję przepis:
Składniki:
125 g masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
250 g płatków kukurydzianych
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
garść rodzynków
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
250 g płatków kukurydzianych
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
garść rodzynków
Ja osobiście zamiast rodzynków dodaję suszoną żurawinę, wierzcie mi na słowo - daje o wiele lepszy efekt smakowy niż rodzynki! :)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z pozostałymi składnikami. Po rozpuszczeniu masy dodać bakalie i płatki. Energicznie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przycisnąć najlepiej taką samą blachą i położyć na nią coś ciężkiego np. karton mleka lub ciężką książkę. Odstawić na klika godzin do lodówki, następnie pokroić na kawałki. Przechowywać najlepiej w lodówce.
Szybko, łatwo i smacznie! Ten, kogo już częstowałam, ten wie :)
Smacznego i pamiętajcie o żurawinie!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz